Název projektu:

Posuvné stěny pro Divadlo J. K. Tyla

Místo realizace: Červený Kostelec
Rok realizace: 2020
Produkty:

LIKO-Space

Autorem návrhu prostoru v Divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci je Ing. arch. Jiří Dařbuján z D.A.D. STUDIA v Hradci Králové. Interiér je díky našim posuvným stěnám LIKO-Space možné jednoduše uzpůsobit třem hlavním funkcím využití sálu.

Prostor slouží pro různé využití jako například malý divadelní sál se zázemím pro účinkující, klubový a taneční sál, přednáškový sál s filmovou projekcí, salonek, sál pro jednání zastupitelstva města a otevřený sál. Maximální kapacita je 100 míst k sezení.

Hlavní varianty uspořádání sálu:

  1. Kukátkové divadlo – posuvné stěny tvoří pravý portál a oddělení prostoru pódia a zázemí pro účinkující
  2. Rozdělení na salonek a sál – dělicí posuvná stěna mezi pódiem a zázemím pro účinkující se přesune na místo opony – z podia a jeho zázemí vznikne salonek a před ním větší sál
  3. Zcela otevřený prostor (jeden sál) – opona je umístěna podél pravé boční stěny sálu, a protože je opatřena stejnou tapetou jako boční stěna, vytváří tak její přirozené pokračování

Základní myšlenkou sálu bylo vytvořit iluzi prostoru klasického „kukátkového“ divadla (1) – tedy pódium uprostřed portálů po stranách, přičemž obdélníkový půdorys sálu je na levé straně narušen půdorysným odskokem, který zároveň vymezuje prostor pro vytvoření pódia. Tato část odskoku je směrem do sálu opatřena dýhovaným obkladem do výšky nadpraží nad pódiem.

Na pravé straně pak bylo potřeba tento portál dotvořit a zde přišly na řadu již posuvné stěny. Symetricky k ose sálu jsou umístěny dva posuvné panely opatřené stejnou dýhou jako na obkladu stěny vlevo a tím vytvoří pravou stranu portálu. Za těmito panely vzniká prostor pro zázemí účinkujících, který je od pódia oddělen opět posuvnými panely.

V krajním panelu u zadní stěny pódia jsou umístěny dveře. Panely jsou v tomto případě potaženy tapetou. Tímto umístěním posuvných panelů vzniknou tedy tři prostory hlediště, pódium, zázemí pódia (případně sklad nábytku). Přemístěním posuvné příčky do místa opony vznikne salonek a sál (2).

Odsunutím a zaparkováním všech posuvných panelů podél pravé boční stěny se vyčistí celý půdorys a vznikne jeden sál – zcela otevřený prostor (3). Pro zaparkování panelů je využita nika v pravé boční stěně, do níž jsou uloženy odýhované panely bočního portálu, které jsou následně překryty panely „opony“ potaženými stejnou tapetou (Lavmi) jako boční stěna sálu, a tak vytváří přirozené pokračování této stěny.

Cílem všech poloh posuvných stěn LIKO-Space bylo vytvořit jednotlivé prostory, ve kterých budou všechny obvodové stěny pohledově plnohodnotné. Prostor pódia je pak ještě doplněn systémem různých posuvných závěsů, horizontů a dalších bočních portálů.  

PROHLÉDNĚTE SI FLEXIBILITU MOBILNÍCH STĚN LIKO-SPACE®

      

                

Zaujali jsme vás? Ozvěte se nám!

Máte zájem o naše řešení, chcete vypracovat cenovou nabídku nebo se chcete jen na něco zeptat? Neváhejte nás kontaktovat!

LIKO-SCzech Best Managed Companies 2020Rodinný podnikCZGBCAMSPISO 14001ISO 9001